Vlaamse Club Evenementen

Categorie: Algemeen Canonlezing: Geschiedenis van de Lage Landen: De Bourgondische Nederlanden


7 november 2022

De Bourgondische Nederlanden of Bourgondische tijd is de periode tussen 1384 en 1482, waarin een steeds groter deel van de Lage Landen werd geregeerd door de hertogen van Bourgondië. Binnen hun Bourgondische rijk, dat zelf behoorde deels tot het Heilig Roomse Rijk en deels tot het koninkrijk Frankrijk, voegden zij deze verschillende gebieden bijeen tot een staatkundig verband dat verder ging dan een personele unie en dat voor het eerst centrale instellingen kreeg.

Deze periode begon met het aantreden van hertog Filips de Stoute als graaf van Vlaanderen en Artesië, en liep tot het overlijden van hertogin Maria van Bourgondië in 1482, toen het Bourgondische rijk verloren ging en de Lage Landen door erfenis onder het bestuur van de Habsburgse monarchie kwamen.

In de 15e eeuw was het gebruikelijk om de laaglandelijke gewesten waar de hertog van Bourgondië regeerde en gewoonlijk verbleef, aan te duiden met les pays de par-deçà of de landen van herwaarts over. Het eigenlijke Bourgondië werd aangeduid met les pays de par-delà of de landen van derwaarts over (zie ook Benamingen van de Lage Landen).

Inschrijving is pas voltooid na betaling.

Volledige kalender bekijken

Lijst van evenementen


Deze maand


Herdenkingsmis Slag bij Woeringen 2023
Details
Canonlezing: Geschiedenis van de Lage Landen - Koninkrijk België
Details
Re-enactment slag bij Waterloo
Details
Academische Lezing:
Details
Individuele lezingen
Details
Brusselse Ommegang - Woensdagavond 2023
Details
Brusselse Ommegang - Vrijdagavond 2023
Details

Later


11 Juli viering - Vlaamse feestdag
Details
Zannekin - Rexpoede
Details